Indukciós főzőlap

wok indukciós főzőlapokhoz

Indukciós tűzhelyre való wok edény, serpenyő

A wokot leginkább a távol keleti konyha elmaradhatatlan edényeként ismertük meg. Különleges kialakítása révén nagyon jól lehet benne elkészíteni mindazokat az ételeket, melyek rövid ideig nagy hőhatást igényelnek, és melyek saját levükben, zsírjukban szinte pillanatok alatt válnak fogyasztható ínyencséggé.

 

 

indukciós wok edény

 A wok eredetileg egy nagy, öntöttvas félgömb alakú serpenyő fa nyéllel, melyet a szabad tűz felett kis állványon tartottak és rázogatással kevergették benne az ételeket. Fedőt ritkán használtak hozzá. A történelem során több ezer éves hasonló edényeket is találtak a régészek, ami azt is mutatja, hogy rendkívül praktikus és letisztult főzési technológiáról van szó.

 A wokban eltérőhőmérséklet van az alján, a peremén, így megfelelő technikával semmi sem ég oda benne és minden éppen addig puhul, ameddig kell. Wokban készíteni az ételeket évezredes keleti művészet.

A modern ázsiai konyha is alapedényként használja a wokot, bár a melegítéshez nagyteljesítményű és nagy rózsájú gázégőket használnak többnyire. De vajon az indukciós tűzhelyen is készíthetünk ételt wokban?

Természetesen igen, erre is van lehetőség, de speciális főzőlap kialakítást és beleillő wokot kell beszerezni. Jó hír, hogy a wok népszerűségét látva szinte minden gyártó előrukkolt ilyen újdonsággal. Speciális mágneses anyagú wokkal, mely az indukciós tűzhelyen is kifogástalanul működik.

Az indukciós főzőlapra való wok serpenyőt legtöbbször már magával a főzőlappal együtt adják, hogy a méret és az alapanyag összeillő legyen és azonnal ki lehessen használni a wokos főzés minden megszokott előnyét. A indukciós főzőlapban van egy wok méretű mélyedés kialakítva.

Milyen étel készülhet indukciós főzőlapon wokban?

A hagyományos ázsiai szójás pirított zöldségeken át a legkülönfélébb csirke és halételekig szinte minden. A szakács tudományára van bízva, hogy aznap mit tálal fel, mert a gyors hőmérséklet, a magas hőfok megőrzi az alapanyagok zamatát és frissességét. A wokban készült pirított tészta mellé adhat halat, rákot, tengeri finomságokat is, melyeket együtt pakolgathat a wokba, és azok átveszik egymás ízét.

Az indukciós főzőlap speciális wok kialakítása révén tökéletes főzést, sütést tesz lehetővé, sőt után a a takarítás is meglehetősen egyszerű, vagyis negyedannyi ideig sem tart, mint a hagyományos gáztűzhelyek esetében.

Miért fontos ezt itt megemlíteni? Mert az ázsiai konyha sok kis fogásból állítja össze a menüt, és amíg melegen tartjuk az előzőt, pillanatok alatt készíthetjük ugyanott a következő fogást. Az indukciós főzőlap ugyanis nem melegszik fel, nem ég oda, így ugyanazon wokban egymás után a legkülönfélébb dolgok sülhetnek.

Hol lehet ilyen indukciós főzőlapot és a hozzá való wokot beszerezni?

Örömmel látjuk, hogy már egyre több gyártó kínálatában szerepel, így nem kell nyakunkba venni a világot, ha ilyen wokot akarunk. Itthon is kapható, nem kell érte Kínáig, vagy Japánig utaznunk.

 

------------------------------