Indukciós főzőlap

Mikrohullámú sütő

Ma már a legtöbb háztartásban van mikrohullámú sütő, sőt nem csak ott. Elmaradhatatlan tartozéka a munkahelyi konyháknak is ez a hasznos segítőtárs. Igaz, ott legtöbbször melegítésre használjuk, míg otthonunkban a legmodernebb darabok már a komoly sütés-főzés eszközei.

 

 

Percey Spencer amerikai mérnökA mikrókat, mint annyi minden mást, a véletlen alkotta. 1946-ban Percy Spencer amerikai mérnök egy radaralkatrész kifejlesztésén dolgozott. Az egyik nap egy szelet csokoládét vitt magával a laboratóriumba, és „szerencsénkre” éppen az egyik mikrohullámokat kibocsátó készülék mellé tette le. A csoki helyén hamarosan csak az olvadt massza folydogált.

Az első prototipus...

a csokieset után alig egy évvel piacra dobta a mérnök cége. A mai mikrókat nézegetve nehéz elhinni, hogy elődje 350 kilós monstrum volt, amihez külön vízhűtéses rendszert is be kellett szerelni. Szóval egyáltalán nem az, amit a konyhánkban szívesen látnánk. Ezután mintegy húsz évnek kellett eltelnie, mire a mai, léghűtéses háztartási mikrók ősét elkezdték gyártani. Hamarosan azonban olyan üzleti sikernek bizonyult, hogy Amerikában 1975-ben már többet adtak el belőle, mint a hagyományos gázűzhelyekből, napjainkra pedig a mikrohullámú sütő háztartási alapfelszereléssé vált. A legkonzervatívabb, néhány éve még komoly ellenállást tanúsító háziasszonyok konyhájának is nélkülözhetetlen darabja lett. A ma kapható mikrohullámú sütők kínálata hihetetlenül széles, az egyszerőbbektől a profik igényét és ízlését kiszolgáló, multifunkciós készülékekig terjed. Ez utóbbiak nemcsak melegítenek vagy olvasztanak, hanem kiválóan és gyorsabban sütnek, mint a hagyományos sütők, grilleznek, pirítanak, pizzát sütnek és pitét készítenek.

Bizonyos "mikrósan" elkészített ételekről

Mikrohullámú sütőaz egyre fogyatkozó ellentábor szerint bizony kívánnivalót hagynak maguk után. Egyes gyártók persze erre is gondoltak: új modelljeik már a hagyományos konvektív sütők, a grillek, valamint a mikrohullámú sütők előnyeit egyesítik. A konvektív sütő meleg levegőjének köszönhetően a sült hús belül puha, kívűl aranyszínű lesz, emellett jelentősen csökken a sütési idő.

A ma kapható legmodernebb mikró már SD memóriakártyát is tartalmaz, amelyre körülbelül 8 megabájtnyi főzési információ - többek között több mint 365 recept - fér. Az SD szakácskönyv a kreativitás bőséges tárházát kínálja, Ebből, valamint a beépített „főzési tanácsokból” a felhasználó könnyedén, nyolc különböző szempont szerint keresgélhet és válogathat a hozzávalók, az ételek és a főzési módok között. A gyártó cég állítja: a szórakoztató és számos kényelmi funkcióval ellátott készülék elfeledteti a főzéssel járó fárasztó és sokszor unalmas teendőket.

Na de hogyan is működnek a mikrók?

Mikro sütőA mikrók a rövid sütési időt ( másodperc, perc nagyságrendű ) nagyfrekvenciás elektromágneses hullámok alkalmazásával érik el. A szokásos főzőkészülékek esetén a hőenergiát az edény közvetíti az ételhez. Mikrohullámú sütőkben az edény a főzési folyamat alatt hideg marad. A mikró néhányszor 100mm hullámhosszúságú elektromágneses hullámokkal üzemel, amit a magnetron szolgáltat. Ez lényegében egy generátor, ami nagyteljesítményű nagyfrekvenciájú adóként működik. Az állandó üzemű magnetron egyenáramból vagy kisfrekvenciájú váltakozó áramból 2400 MHz frekvenciájú váltakozó áramot állít elő. A villamos energia a sütőtérbe sugározva a határolófalakról visszaverődik, de a sütőtér levegője ugyanúgy „hideg” marad. A mikrohullámokkal közvetített energia csak az ételben alakul át hőenergiává. A mikró ajtó kinyitásakor a mikrohullámú generátor biztonsági okból azonnal leáll.

 

------------------------------