Indukciós főzőlap

Konyhapultok

 

 

Ha a konyha megtervezéséről esik szó, mindenki másképpen áll hozzá a kérdéshez. A háziasszonyban elsősorban ezek a kérdések merülnek fel:

  • lesz-e elég helyem a főzéshez?
  • a kezem ügyében lesz-e minden amire szükségem lesz a főzés közbe?
  • biztosítva lesz-e minden ahhoz, hogy a munkámat jól el tudjam végezni, és hogy jól érezzem magam a konyhámban?

A korszerű konyhában az ételkészítés folyamatának sorrendjében helyezkednek el a munkafelületek, és a tárolóhelyek. A jellemző méretek az emberi testméretekhez, és munkához kapcsolódó mozdulatokhoz alkalmazkodnak. A konyha nagyságát, a berendezés minőségét sok tényező befolyásolja, például, hogy a család mekkora háztartást vezet, de ugyanígy függhet a jövedelmi viszonyoktól, a tradícióktól, a társadalmi pozíciótól, ill. az életviteltől. Természetes, hogy annak a háziasszonynak, aki nem főz otthon, és annak a családnak, aki nem étkezik rendszeresen otthon más az igénye, mint azoknak, akik hagyományos értelemben vett háztartást vezetnek. A konyha optimális kialakítása, a főzéshez szükséges helyigény felmérése, olyan apróságok figyelembevételével történik, mint például a főzéshez szükséges nyersanyagok tárolásának szükségessége, hiszen az étel készülhet félkész alapanyagokból is, ez csupán szokás kérdése. A másik nem kevésbé jelentős szempont a kivitel. Természetessé vált, hogy a konyhabútorban a mosogatón túl benne foglaltatik a hûtõ, az elektromos tűzhely, az elszívóberendezés, illetve a mosogatógép, vagyis minden, ami a korszerű háztartás kelléke. Mindezt azonban úgy kell megvalósítani, hogy a konyha szép legyen. Kulcsfontosságú tehát, hogy a tervező, ill. lakberendező, vagy belsőépítész az összes szempontot figyelembe vegye, és körültekintő módon járjon el a konyha megtervezésekor.

A tárolás...

A konyhapultok kialakítása is az eddig felvázoltak alapján több szempont szerint történik. Elsőként vizsgáljuk meg közelebbről a tárolást. Az élelmiszereket a konyhában a kamraszekrényben, vagy a hűtőszekrényben tároljuk. A munka ugyanis a főzéshez szükséges anyagok elővételével történik. Ezeket helyezhetjük a konyhaasztalra (ha van ilyen), de kialakíthatunk egy előkészítő pultrészt is, ahol tisztítjuk, hámozzuk, felvágjuk a nyers élelmiszereket. Közvetlenül mellette szükség van a mosogatóra, ahol mossuk, áztatjuk ezeket. Ez lehet a pultba épített, de sok helyen már külön konyhaszigetben kerül kialakításra. A nyers élelmiszer előkészítése, a zöldségtisztítás olyan munkák, melyekhez sok hely és idő szükséges. Ezért olyan gyakori, hogy az előkészítő pultrészt kihúzható lappal bővítik. A konyhapult magassága az állómunkához igazodik, a hozzá tartozó - alóla kihúzható munkalap pedig ülőmunka végzésére is alkalmas. Az előkészítő munka közelében célszerű elhelyezni a szemetesvödröt, amit általában a mosogató alatt tartunk. Időközben pedig - szinte észrevétlenül - máris egy másik szempont kellős közepén találjuk magunkat, ami munkafolyamatokhoz történő maximális igazodás. Ez a kulcsa a praktikus, és kényelmes konyha kialakításának.

A főzés előkészítése...

A nyersanyagok előkészítése után történik a főzés előkészítése. A klasszikus példát folytatva mosogató másik oldalán, vagyis a tűzhely közelében szükség van egy olyan pultfelületre, ahol a nyersanyagok összekeverése, összeállítása történik. Ideális esetben közvetlenül felette, jól hozzáférhető helyen vannak a naponta használatos nyersanyagok, úgymint cukor, só, fűszerek, közvetlenül alatta pedig a főzőedények. Itt aztán nagyon mellé lehet fogni, ha az amúgy is kevés helyet telezsúfoljuk használaton kívüli edényekkel. Nagyon fontos, hogy csak azt tartsuk ott, amit állandóan használunk. A főzés után a tálalás következik. Nem árt, ha a tűzhely után hagyunk egy kis pultfelületet, ahol a tálaláshoz szükséges előkészületek történhetnek. Ennek a felületnek további hasznát vehetjük az asztalról visszaérkező szennyes edények ideiglenes tárolására. A legtöbb háztartásban ugyanis már használnak mosogatógépet, amely a konyhasor végére kerül beépítésre. A legtöbb esetben a konyhák tervezésekor a pult formája határozza meg a berendezés kialakítását. Minden berendezési tervet elõször felülnézetben készítenek el az építészeti alaprajzok felhasználásával, ahol a pultfelületeket tüntetik fel. Ezek alapján beszélhetünk egysoros, kétsoros, L alakú, U alakú, és egyéb térbe forduló G, ill. T alakú konyhákról. Az egysoros elrendezésben egymás után helyezkednek el az egyes elemek. Elõnye a könnyű áttekinthetőség, hátránya a hosszú út. Hosszú, keskeny helyiségeknél alkalmazzák, illetve ott, ahol a szembelévõ falfelületet más célra akarják használni. A kétsoros elrendezés több munka és tárolóhelyet biztosít, viszont megszakítja a munkafolyamatot. Hosszú és keskenyebb konyháknál azonos oldalra célszerű elhelyezni a mosogatót és a tűzhelyet, a másik oldalra pedig a munkafelületet és tárolóhelyet. Rövidebb konyháknál inkább az előkészítést javasoljuk az egyik oldalra a mosogatóval, és a másik oldalra a tűzhelyet a hozzá tartozó pultfelülettel. Soha ne kerüljön szembe egymással a mosogató és a tűzhely, különben a munka közben 180o-os fordulatokat kell végezni a háziasszonynak!

L alakú konyha elrendezéseTalán a legideálisabb elrendezés az L alakú pult kialakítás. Ennek előnye, hogy folyamatosan szervezhető a munkafolyamat, ugyanakkor kevés utat kell megtenni, minden kéznél van. Ha a konyha mérete megengedi az egyik sarokban folyik a munka, a másik sarokban pedig étkezőhelyet lehet kialakítani. Számunkra ezért is ideális ez, mert mi magyarok rendkívül konyhaközpontú náció vagyunk. Elüldögélünk a konyhában, mert van benne valami barátságos, bizalmas, biztonságot nyújtó.

Az U alakú konyhában három falfelület mellett helyezkedik el minden, és ezáltal a tárolás, az előkészítés, a főzés és a tálalás folyamatosságának megtartása mellett némileg elkülönülhet. Hátránya viszont, hogy étkezőhely kialakítására nem alkalmas.

A térbe forduló G illetve T alakú konyhák elsősorban nagy alapterületû helyiségekben rendezhetõk be. Kétoldalról használható pultszerű étkezőhely, vagy tálalópult kialakítására adnak lehetőséget. A pult alsó része tárolásra használható. Előnye, hogy az étkezést - habár szintén a konyhában történik - mégis leválasztja a főzés helyétől. Ez az úgynevezett amerikai konyhamodell lényege is, ahol a térbe forduló részt kifejezetten reggelizőpult kialakítására szokás fenntartani.

Miből készül a konyhalap?

Végezetül a konyhapultok anyagairól. A konyhapultokhoz leggyakrabban úgynevezett munkalapokat használunk, melyek 28 mm-es vastagságban 600 mm szélességben készülnek, és folyóméterben kaphatók. Ezek többnyire HPL anyagok - magas nyomáson készült rétegelt lemezek - melyek elnevezése az angol kifejezés rövidítéséből ered: High Pressure Laminate. Ez egy olyan anyagrendszer melynek bázisa melamin, az egyik legkeményebb műanyag. A munkalapok kb. 75%-ban farostokból és kb. 25 %-ban a természetben fellelhető gyantarendszerekből és pigmentekből állnak. A magas nyomáson és hőmérsékleten préselt lemezeket kiváló használati tulajdonságok jellemzik: vízállók, hőállóak, vegyi anyagoknak ellenállnak, magas ütés és kopásállósággal rendelkeznek, nehezen gyulladnak, higiénikusak és könnyen tisztíthatóak. Kétoldalas pultoknál úgynevezett postforming lapokat használunk, melyeknek mindkét oldala élzárással készül. Természetesen léteznek már nagyszilárdságú kompozit lapok, melyek rendkívüli módon formálhatók. Ezek közül talán a legismertebb a Corian, melyből főként egyedi, különleges formájú munkalap-kompozíciók készülnek. Kedvelt anyag a tömörfa is, mely elsősorban keményfa: bükk, esetleg tölgy a rusztikus stílusú konyhák esetén. A lapokat rövid és keskeny darabokból hossz illetve szélességi toldással képzik a vetemedés kiküszöbölése és a hibátlan anyagminőség biztosítása érdekében. Ha szeretnénk, hogy tömörfa anyagunk minél tartósabb legyen olajos kencével célszerű kezelni.

Azután érdemes kiemelnünk még a különböző fémfelületeket is. Amíg itthon főképp ajtógombok, bútorfogantyúk formájában találkozhatunk a nemesacéllal külföldi konyhákban már jó ideje láthatunk csillogó fémfelületű bútorokat. Minthogy a nemesacél nagy felületen rideg hatású csak egy-egy bútordarabon alkalmazzák, úgy hatásosan kiemeli a szomszédos bútorrészek anyagát melegebb színét. Bár az alumínium drágább anyag az úgynevezett HIGH-TECH konyhákban mégis ezt használják szívesebben. Falusias stílusú konyháknál, ill. rusztikus konyháknál találkozhatunk még réz munkalap felületekkel is, főképp zománc mosogatóval társítva. Minden fém felület közös hátránya azonban a vízkőképződés, ezért ezek karbantartása, tisztítása fokozottabb odafigyelést igényel. Meg kell említeni még a márványlapot, a kerámiát is mint lehetséges anyagokat. Mindenképpen olyan anyagokat kell használni, melyek vízzáróak, és jól tisztíthatóak.

 

------------------------------