Indukciós főzőlap

Konyhamalac

Konyhamalac

A konyhamalacnak a csirkecsont is jó...

Egy hétvégi nagy családi ebéd elkészítése után nem túl esztétikus látvány a konyha. Krumplihéjak az átázott újságpapírokon, a padlón répa és zöldségdarabok, a csirkecsontok egy üvegtálban gyülekeznek. A szemetes tele, az illat vagy inkább már szag lassan a lakás minden zugába eljut... Mindez a kellemetlenség elkerülhető a konyhai hulladékdaráló, azaz a konyhamalac segítségével.

 

 

A nagy gonddal elkészített ízletes ebéd elfogyasztása után maradékok veszik át a hatalmat a konyhaasztalon, s ha nincs egy négylábú a háznál, aki szívesen elfogyasztaná a csirkebőrt, a meghagyott húscafatokat, a főtt krumplit, a tányérokból a maradékokat csak a szemetesbe ürítheti a konyhatündér. Ez pedig szintén nem a legjobb megoldás, hiszen az olajos, öntetes húsdarabkák biztosan kiutat találnak a szemeteszsákból, amely könnyen ki is szakadhat. Vidéken, ahol az eb mellett más háziállatok is segítenek a „takarításban”, valamivel könnyebb a helyzet. A malac sok mindent szívesen megeszik.

A mindenevő konyhamalac

a már beszerelt konyhamalacA hulladékdaráló megkönnyíti a konyhai munkát, s további előnye, hogy higiénikus, és a kellemetlen szagok terjedésének is elébe megy. Szinte mindennemű szerves hulladékot apróra darál, s így azok vízzel keverve leengedhetők a lefolyón. Az első konyhamalac 1927-ben látta meg a napvilágot, az amerikai John W. Hammes volt a szülőatyja. Amerikában szinte már minden háztartásban megtalálható (ott a kertes házaknál a konyhamalac által összezúzott, vízzel higított „végterméket” komposztálásra is hasznosítják), s Európában is egyre elterjedtebb ez a hazánkban egyelőre még kevésbé népszerű háztartási kisgép. Magyarországon az első - és egy típusnak a kizárólagos - forgalmazója 1996 óta működik. Évente ezer háztartási és ötszáz ipari konyhamalac kerül forgalomba. A háztartási hulladékdarálót családok, míg az ipari változatot - amely nagyobb mennyiségű hulladék eltávolítására képes - éttermek, szállodák, nagy konyhával rendelkező cégek hasznosítják.

A konyhamalac működése

A konyhai hulladékdarálót - amely egy négy-hat fős család termelte felesleget könnyedén eltűntet - a mosogató alsó részéhez kell rögzíteni. A krumplihéjtól kezdve a csirke-csontokig szinte minden szerves hulladékot képes bezúzni, a bébiételhez hasonló péppé lesz a maradék, amit tovább hígít a víz. Egy negyvenes vagy ötvenes lefolyó-rendszeren keresztül probléma nélkül eltűnik a csatornában a bedarált anyag. A konyhamalac a hiedelemmel ellentétben nem veszélyes, hiszen nincsen benne penge. Két kis kalapács, valamint őrlőgyűrűk zúzzák péppé a szerves anyagot. Előfordulhat, hogy egy kiskanál vagy más, kisebb tárgy beleesik a lefolyón keresztül. Ekkor sincs baj, leáll a készülék, és áramtalanítás után kézzel könnyen kivehető a gyomrába pottyant tárgy.

A rőfi kezelése

A konyhamalacot saját magunk is beszerelhetjük, ha rendelkezünk villanyszerelési alaptudással és egy kis kézügyességgel, de kérésre természetesen beszereli a forgalmazó, amelynél vásároltuk (például 0.5LE lóerős és 2.7 kg tömegű Frigidaire (Made in U.S.A) hulladékdaráló bruttó ára 49 900 forint). A már üzembe helyezett készülék kezelése nem igényel különösebb szakismeretet. Először az elzárót kell eltávolítani, majd a vizet megnyitni. Ezután kapcsolhatjuk be a konyhamalacot, s már bele is önthetjük, dobálhatjuk a legkülönbözőbb ételmaradékokat. (A már működésben lévő gépezetbe konyhai eszközöket belerakni vagy kézzel belenyúlni tilos!) Amint a konyhamalac „elfogyasztotta” a maradékokat - ezt halljuk is - a készüléket ki kell kapcsolni, de a vizet még körülbelül tizenöt másodpercig hagyjuk folyni. Így a készülék és a lefolyócső is megtisztul. Az éhes konyhamalac nem makkal, hanem ételmaradékokkal álmodik.

video a konyhamalac működéséről

 

------------------------------