Indukciós főzőlap

Főzőlap tisztítása

A konyhai munkák egyik legfontosabb alapelve, hogy a munkakörnyezetnek maradéktalanul tisztának kell lennie.

 

 

Így van ez az indukciós főzőlappal felszerelt konyhákkal is, hiszen az étel előkészítése és főzése után maradt szennyeződéseket el kell távolítani. Az indukciós főzőlap használata során sajnos a főzés ugyanolyan takarítással jár, mint az egyéb tűzhelyek esetében, viszont magának az indukciós főzőlapnak a tisztítása sokkal egyszerűbb, mint mondjuk egy gáz főzőlapé.

Az indukciós főzőlap tisztítása során összefoglalva 3 fő dologra kell figyelmet fordítani:

  1. csak kikapcsolt főzőlapot tisztítsunk
  2. ne karcoljuk, savazzuk a felületét
  3. alaposan zsírtalanítsuk

FONTOS! Az indukciós főzőlapot tisztítás előtt ki kell kapcsolni!

Nem elsősorban az áramütéses baleset veszélye miatt, hiszen ezek a készülékek magasfokú érintésvédelemmel vannak ellátva, sokkal inkább az esetleges átmelegedés okozta hő okozta balesetveszély a lényeg! Ha a főzőlap nem is annyira forró, a rajta álló edény biztosan az és kellemetlen meglepetéseket okozhat, ha hirtelen odanyúlunk letörölni a kifutott ételt. Az indukciós főzőlapon tisztítás közben ne tartsunk edényt éppen ezért.

Mire kell ügyelni az indukciós főzőlap tisztítása során?

Elsődleges szempont az, hogy semmilyen körülmények között sem szabad megkaristolni a felületét, mert az maradandó és csúnya nyomot hagy. Az indukciós főzőlapoknál már a gyártás és a formatervezés során különleges figyelmet fordítanak a jó takaríthatóságra, hogy az a szakács, vagy háziasszony, aki szerint az indukciós technológiával járó minőség kiemelten fontos – és erre költ is, a takarítás ne legyen gond.

Az indukciós főzőlap felülete olyan anyaggal, speciális bevonattal van ellátva, amelyre nem tapad oda az étel, és amelyik nem melegszik fel túlságosan az ételek készítése közben. Vagyis elegendő, ha kézbe veszünk egy mosogatószivacsot és enyhe mosogatószeres vízzel lemossuk.

Kellenek-e speciális tisztítószerek az indukciós főzőlapokhoz?

Indukciós főzőlapra való tisztítószer

Az üzletek kínálatában számtalan jó és hatékony tisztítószer található, köztük természetesen vannak olyanok is, melyeket kerámialapos tűzhelyekhez és indukciós főzőlapok tisztításához ajánlanak elsősorban. Azt kell mondani, hogy ezek a speciális szerek nem olcsók, és mivel viszonylag kis kiszerelésűek, így aki nagyon sokszor használja az indukciós főzőlapját, a tisztítása meglehetősen nagy összegeket is felemészthet. Azonban a tapasztalati tényező sokat számít, hiszen az általános tisztító és lemosószerekkel is remekül boldogulunk, ha az indukciós főzőlapunkat tisztítanunk kell.

Arra egyedül érdemes odafigyelni, hogy semmi olyan anyagot ne használjunk, melyben karcolást okozó szemcsék, súrolóanyagok, vagy erős sav van. Ugyanez vonatkozik az indukciós főzőlap tisztításához használt szivacsokra, dörzsikre, fémrácsost, acélszövetest ne használjunk, mert nyomot hagy a felületen. Az ugye mondani sem kell, hogy az odaszáradt ételt késheggyel sem szabad kapargatni az indukciós főzőlap tisztításakor, de ezt az összes modern konyhai eszközről általánosságban is el lehet mondani!

Zsíroldás az indukciós főzőlap tisztításánál

A kifolyt zsíros anyagok, olaj, szószok oda tudnak égni a lábos oldalára és így az indukciós főzőlapunkat is károsíthatják. Nem csak balesetveszélyes, hanem higiéniai okokból is fontos tehát az indukciós főzőlap tisztításakor a környezetének zsírmentesítése

Az indukciós főzőlap bio tisztítása:

Sokan azt tartják, hogy a vegyi anyagok a konyhában csak tovább mérgezik a világunkat, vagy allergiásak és így olcsó és allergiamentes megoldást keresnek indukciós főzőlapjuk tisztításához. Nem csak olcsó, hanem környezetbarát is a következő recept:

Környezetbarát tisztítópaszta recept indukciós főzőlap tisztításához:

két rész szódabikarbóna, fél rész mosószóda két adag víz és egy kis citromlé. Ebből pasztát keverünk és nem csak az indukciós főzőlapunkat tisztíthatjuk vele, hanem az egész konyhában és a lakás többi részein is kiváló környezetbarát takarítószerhez jutunk.

Sok sikert, jó főzést és kellemes takarítást kívánunk mindenkinek nem csak az indukciós főzőlapja tisztításához!

 

------------------------------