Indukciós főzőlap

Főzőlap működése

Tetszik Önnek a fent található képen az indukciós főzőlap? Nem csodáljuk, hiszen küllemében és használhatóságában a legkorszerűbb technológiákat vonultatja fel és ezt a csodálatos berendezést már az Ön konyhájában is könnyedén be lehet szerelni.

 

 

Vajon mitől más ez, mint egy szokványos elektromos főzőlap?

  • A dizájn lenne a döntő?
  • A szabályozhatóság módja, a kezelőfelület kézreállósága?
  • Netán az ár lenne az, amiben gyökeresen eltér a megszokottól?

Mindegyik kérdésre csak részben igaz, hogy újszerű, viszont az a fizikai technológia, ami a csillogó lap alatt van, az valóban forradalmasította a konyhai technológiát!

 Az Indukciós főzőlap működési elvéről, az elektromágnesességről:

Az indukciós főzőlap működéseA tűzhelyben található egy réztekercs beépítve a főzőlap felülete alá elektromágnes gyanánt. Mikor erre a tekercsre váltóáramot kapcsolunk, azaz bekapcsoljuk a főzőlapot, az áram áthaladása a réztekercsen, gyorsan váltakozó, más szóval oszcilláló mágneses mezőt hoz létre. Ha ennek a mágneses mezőnek a közelébe megfelelő méretű és minőségű vas alapanyagú készült edényt teszünk, akkor ebben az edényben elektromos áram fejlődik, megnő az ellenállás, így ellenállás-hőmérséklet keletkezik benne – vagyis az elektromágneses mező és az ellenállás hatására létrejön a főzéshez szükséges hőmennyiség. (Érdekességképpen megjegyezzük mindazoknak, akiknek az indukciós szó iskolás koruk tájáról ismerősnek tűnt, hogy ezen az elven, ennek a lehetőségnek a kihasználásával működnek a villanymotorok és a generátorok is!)

Az indukciós főzőlapok közvetlenül magukat az ételkészítéshez használt edényeket és így a bennük levő ételt melegítik fel. A lábas alja és a fala ad olyan meleget, olyan nagy felületen, amilyenen csak lehetséges, és így forralja fel a benne található ételt.

Vigyázat! A tűzhely lapja nem meleg, viszont a rajta álló edény nagyon forró lehet!

A hagyományos tűzhelyek először saját maguk melegszenek fel, és így adják le a hőt az edény aljának – gondoljunk az elektromos főzőlapok pirosan izzó, szinte világító főzőlapjaira, míg mindez nincs az indukciós főzőlapok esetében. Csak a jelzőfény mutatja, hogy be van-e kapcsolva, vagy sem?

A szabályozhatóság úgy történik, hogy csökkentik az áram erősségét, azaz növelik az ellenállást, így szinte azonnal és fokozatmentesen lehet elérni a kívánt hőmérsékletet. Itt látszik annak a fizikai törvényszerűsége, hogy nem mágneseződő anyagból készült edény nem melegszik fel rajta.

 

------------------------------