Indukciós főzőlap

Főzőlap hátrányai

Amit elsősorban az indukciós főzőlapok hátrányaként említenek az, hogy csak speciális edénnyel lehet főzni rajtuk.

 

 

Való igaz, hogy a vastag falú mágnesezhető edények használhatók az indukciós főzőlapokon, az alumínium, a réz és egyéb anyagok nem. De kérdezzük: jó minőségű acéledények, öntöttvas edények nem jobbak-e a többi tűzhelyre is? Hát gázon, vagy villanyon nem jobb-e ezen főzőedények hőelosztása? A nagy nemzetközi gyártók ezt már akkor tudták, már akkor is csak ezeket javasolták, amikor az indukciós főzőlapokról még senki sem hallott.

Cserép, kerámia és üvegedényeket inkább csak sütőben használjunk, hiszen semmilyen módon nem használhatók az indukciós főzőlapunkon, vagy tálaljuk benne az indukciós főzőlapon elkészített ételt, ne melegítsünk bennük!

Van még valami az edényekkel kapcsolatban, de azzal nem mondunk újdonságot azoknak, akik már ismerik az elektromos tűzhelyeket és a kerámialapos főzőfelületeket. Az edények alja muszáj, hogy egyenes legyen. Az indukciós főzőlap hátrányaként a nagyon sima aljú edények beszerzését is fel szokták sorolni, hiszen például, ami a gázon nem okoz problémát, az indukciós főzőlapon igen. Olyan edényeket sem lehet rátenni, aminek az alja eleve gömbölyű, így a wok (bár már léteznek indukciós wok-főzőlapok), a bogrács, a tarkedlisütő, a hullásos aljú grillező serpenyő hiába készülhet mágnesezhető anyagból, az érintkező felület csekély mérete miatt alkalmatlannak tűnik az indukciós főzőlapon való használatra.

Másodjára az indukciós főzőlapok hátrányaként azt szokták említeni, hogy meglehetősen magas az árfekvésük.

Ilyenkor azt a kérdést szoktuk feltenni: jó, de mivel hasonlította össze? Egy másik indukciós főzőlappal? Mert ha nem, akkor magát a kategóriát sem lehet hova tenni. Igaz, hogy ha egy konyha egyszerűbb felszerelése, magyarán szólva az olcsóság a fő szempont, akkor a z indukciós főzőlapok hátránya valóban lehet a magas beszerzési árszint. Viszont amit veszteségnek könyvelnénk el a beszerzés egyszeri alkalmával, azt az olcsó és roppant hatékony működtetési költségeken hamar behozhatjuk.

Vagyis úgy tudunk spórolni, az indukciós főzőlappal, hogy egyszer költeni kell rá. Számoljuk nyugodtan hozzá azt az időt, a mi időnket, mely a főzés helyett, sokkal hasznosabb és érdekesebb dologgal telhet, akkor máris a pénzünknél vagyunk. Az egyszeri magasabb vételárat tehát nem lehet az indukciós főzőlap hátrányként elkönyvelni, ha az energia megtakarítással bőségesen behozza.

A harmadik hátránya az indukciós főzőlapoknak nagyon egyéni: vagyis sokan idegenkednek tőle, mert más módon melegít. Ez igaz, hiszen éppen ez a lényege. Másképp kell rajta főzni, meg kell tanulni a használatát, hozzá kell szokni, hogy más lesz a főzési idő, mások a fokozat beállítások, mint a gáz, vagy a kerámialapos tűzhely esetében. Aki évek, évtizedek alatt hozzászokott mondjuk a gázhoz, annak nagyon oda kell figyelnie arra, hogy nem főzhet a hagyományos módon. Viszont aki egyszer rákapott az indukciós főzőlap használatára, az semmi pénzért nem adná.

Javasoljuk, hogy aki nem mer mindjárt fejest ugrani az új indukciós főzőlappal való főzés kizárólagosságába, az konyhájába vegyen egy egylapos változatot, mondjuk a másik tűzhelye kiegészítésére, és fokozatosan ételtípusonként ismerkedjen az indukciós főzőlapon való főzés technológiával.

Összefoglalva ennyi tudunk mondani mindarról, amit az indukciós főzőlapok hátrányaiként szoktak felemlíteni. Ha valakinek van még kérdése, az írjon és mi utána fogunk járni: ne feledje, oldalunkon mindent szeretnénk elmondani az indukciós főzőlapokról!

 

------------------------------