Indukciós főzőlap

Indukciós főzőlap használata egyszerűbb, mint hinné

Az indukciós főzőlap kinézetre ugyan nem sokban különbözik egy kerámialapos elektromos főzőlaptól, ugyanúgy beépíthető a konyhabútorba és az ételek íze is ugyanolyan lesz, ám a működési mechanizmusa miatt a főzést bizony meg kell tanulni vele!

 

 

Az indukciós technológia során a hő az edényben magában keletkezik, így használata során a leégés, odakozmálás esélye minimális, de azért előfordulhat, ha nagyon nagy fokozaton gyorsan akarunk melegíteni vele. Miért is mondtuk akkor a címben azt, hogy egyszerűbb? - Hát azért, mert a szabályozhatóságának magas foka miatt olyan szinte finomhangolással lehet főzni, sütni rajta, hogy a kezdő kiskuktától a séfig, a háziasszonytól a segítő apukáig mindeni fog előbb utóbb boldogulni vele.

Az indukciós főzőlap használata sok sikerélményhez vezet.

A tejberizs nem ég le, a puding nem ragad oda, sőt a tyúkleves is olyan szép egyenletesen és csendesen tud gyöngyözve forrni, mintha a nagykönyvben meg lenne írva. A gyors hőcsökkenésnek köszönhetően a fenntartott melegítés lehetősége is fennáll. Viszont ennek az árnyoldala az is lehet, hogy az indukciós főzőlap használata során hamarabb fut ki az étel a fazékból, hamarabb habzik fel a tej, fut ki a szósz. Ezért kell odafigyelni, viszont ha forr, akkor azonnal lecsökkentve a hőt már nem igényel olyan szoros felügyeletet, nem kell folyton folyvást kavargatni.

Spóroljon energiát

Az indukciós főzőlap használatával nem csak a finom és hosszantartó melegítés és a gyors forralásra van lehetőség, hiszen bármi elkészíthető rajta, amilyen ételeket szeretünk. Ne feledkezzünk meg azonban az indukciós főzőlap használata során megspórolt energiamennyiségről, amit a villanyszámlája örvendetes csökkenésével állapít meg az, aki frissiben tér át egy hagyományos elektromos főzőlapról az indukciós főzőlapra. Mindez magából a technológiából adódik, hiszen azt az energiát, mely eddig ahhoz kellett, hogy a fűtőszálat, vagy a fűtőlapot felmelegítse, most közvetlenül az edényünk tartalmára tudjuk vezetni, így a felhasználás hatásfoka 70%-os a normál 30-35%-kal szemben. Ehhez a hatásfokhoz viszont vastag falú, és speciális mágnesezhető alapanyagú edényeket kell használni.

A főzőlap elektromos árammal működik, általában 3-4, de van olyan  fajta, ahol 5 edénynek is van hely. Használata során a szabályozógombokat legtöbbször érintéssel működtetjük, így nem folyhat bele semmiféle étel, mivel nincsenek rések és zugok, ettől nagyon higiénikus. Legtöbb készüléken időkapcsoló, sőt programozási lehetőség is van.

Az indukciós főzőlap használata során a kezdeti kellemetlenségek csak az eddigi megszokásainkról való átállásnak köszönhetőek, de aki hamar megszokja, annak valósággal a mániájává válik. Jó példa erre annak a budapesti anyukának az esete, aki leírta, hogy hétéves kislánya egyedül tud tejbegrízt főzni rajta, igaz, hogy ez volt az első és egyetlen tűzhely, amit látott.

Javaslom mindenkinek, aki csak fontolgatja az indukciós főzőlap használatba vételét, hogy vágjon bele bártan, tapasztalja ki a hőfokozatok erejét és főzzön-süssön olyan finomságokat, mely az egész család és a vendégei örömét szolgálják!

 

------------------------------