Indukciós főzőlap

Főzőlap előnyei

 

 

Az indukciós főzőlapok jó tulajdonságait négy nagy csoportra lehet osztani, és a végén, szinte ötödikként az indukciós főzőlapon való főzésről, mindennapi tapasztalatokról is megtudtunk pár dolgot. Forrásként független szakács és női blogokat szondáztunk meg.

Tehát az indukciós főzőlappal elérhető fő előnyök:

  • Az energiatakarékosság indukciós főzőlappal
  • A indukciós főzőlap dizájnja, illeszkedése
  • A biztonság indukciós főzőlap mellett
  • Az indukciós főzőlap jó szabályozása

 

1. Az indukciós főzőlappal energiát takaríthat meg

Ahogy kúsznak szinte az egekbe az energiaárak, úgy fordul egyre nagyobb figyelem az energiatakarékos technológiák irányába, mint például az indukciós főzőlap használata a konyhában. A fűtés és a világítás mellett az indukciós tűzhely az, ahol nagyon sokat lehet spórolni, ha odafigyelünk a megfelelő berendezések használatára. Az indukciós főzőlap szinte verhetetlen hatékonysággal használja fel az elektromos energiát.

Az indukciós technológia mágnesesség fizikai tulajdonságait felhasználva, közvetlenül az edény anyagában fejleszti a hőt, így kimarad mindaz az energiaráfordítás, ami a fűtőlap felmelegítéséhez kell. A felfűtési folyamatból az elektromos fűtőszál 6-700 fokra való felmelegítése kimarad, következésképpen az edény és a főzőlap közötti hőmérséklet differencia csökken. Az indukciós főzőlapok így sokkal gyorsabban melegszenek fel és sokkal gyorsabban, érzékenyebben reagálnak a kapcsolóval történő szabályozásra. Fontos: a nehéz, 3-5 milliméteres vastag falú edényekkel lehet az optimális energiafogyasztást fenntartani.

Indukciós főzőlap előnyei a valóságban

Mit jelent ez a gyakorlatban az indukciós tűzhely mellett álló háziasszony számára? A leves, vagy a tészta főzővize 2 perc alatt zubogva fog forrni. Amint felforrt, a tésztával felére – harmadára veszi a hőfokozatot és még úgy is szépen fő.

Az étel nehezen ég oda az indukciós főzőlapon, hiszen egész kis fokozatra finoman lehet szabályozni. Fontos, hogy például a hosszan fövő húsleves, a főzelékek, de még a tejberizs is finoman és fokozatosan leragadás nélkül puhul meg az indukciós főzőlapra állított edényben, nem kell állandóan ott állva kevergetni.

Nyilván, aki sok személyre főz, sok adag ételt, annak valódi könnyebbség, ha ilyen gyors és tiszta eszköze van, mint az indukciós főzőlap. A hagyományos gáztűzhellyel szemben is gyorsabb és a mi fontos, nem folyik bele az étel.

2. Az indukciós főzőlap illeszkedik minden konyhába

A formatervezők, háztartási eszközök dizájnjában is igyekeznek egymás túlszárnyalására. Az indukciós főzőlapok terén sincs ez másképp. A sima felület, a kapcsológombok, vagy éppen azok hiánya az érintőfelületes indukciós főzőlapok felülete elbűvölően futurisztikus élmény! Hol van már dédanyáink sparheltje, gyerekkorunk gáztűzhelye… A minimál dizájnos konyha egy érintőfelületes indukciós tűzhellyel leginkább egy modern laboratóriumra emlékeztet.

A klasszikus stílus kedvelői is szeretik az indukciós főzőlapot. Őket az indukciós technológiában rejlő csúcsminőség fogja elbűvölni, no meg a gyorsaság és a finom szabályozás, így ők is szívesen építtetik be, akár egy rusztikusabb konyhabútorba is.

3. Az indukciós főzőlap biztonságos:

A kisgyerekes családok is szeretik az indukciós főzőlapot, mert a szépség mellett biztonságos és a kisgyerek nem égeti meg a kezét, ha véletlenül odanyúl, ahová nem kellene. Míg a kerámialapos elektromos tűzhely sokáig forró marad, az indukciós főzőlappal azonnal megszűnik a melegítés, és ha levesszük az edényt, a főzőlap nem forró. Az elektromos főzőlapok még edénnyel nem fedett részei is ontják a hőt, ami égési sérüléseket okozhat, kipirosodást, felhólyagosodást.

Nagy könnyebbség ez, hiszen az edényekre könnyebb ügyelni, de az otthagyott főzőfelület melegét nem mindig vesszük figyelembe. Így egy árnyalattal azért biztonságosabb a konyhánk, hiszen a háztartási balesetek nagy része égésből ered.

Biztonsági kapcsoló. Az indukciós főzőlapon, ha kifut az étel – ami lássuk be, hamar előfordul, ha még nincs elég tapasztalatunk – akkor kikapcsol az automatika. A forrás leáll és nem ég oda mondjuk a kifutott tej. Aki már kaparta az odaégett tejet, levest, cukros krémet, vagy paradicsomszószt a tűzhelyéről, az indukciós főzőlap eme gyors biztonsági előírását hihetetlenül nagyra fogja tartani!

Indukciós főzőlapunkkal nincs bosszankodás, csak veszünk egy szivacsot, törlőpapírt és pár mozdulattal fényes és tiszta minden. Közben még a kezünk sem ég meg, nem rakódik a körmünk alá az odaégett, ragacs.

4. Az indukciós főzőlap jól szabályozható

Ezt a tulajdonságát ugyan a végén említettük, de talán ez ötvözi legjobban az előző három előnyt. Az indikciós főzőlap energiatakarékosságát és biztonságát, valamint a legszélesebb körű használhatóságát a könnyű és precíz szabályozás lehetősége adja. Egy mozdulattal megváltoztathatjuk az alsó mágneses tekercs erejét, így a hőfok azonnal követi ezt. Nincs kapkodás, edény lehúzogatás. Az indukciós főzőlapok eme tulajdonsága az, amiért a leghíresebb szakácsok és cukrászok is előszeretettel alkalmazzák, számtalan olyan étel van, melynél a gyors hőváltás elengedhetetlen, illetve vannak olyan ételek, étel alapanyagok, melyek főzése rendkívül kifinomult eszközöket igényel. Egy finom spárgaszósz, vagy tejszínes sűrítést álom megcsinálni egy indukciós főzőlapon, ami a gázon valószínűleg sokkal körülményesebb.

Vannak-e speciális receptek az indukciós főzőlapra?

Nos, azt is előnynek kell felfognunk, hogy nincsenek. Minden elkészíthető rajta, ami egy hagyományos elektromos, vagy gázos főzőlapon, tehát aki a hagyományos ízekre esküszik, akinek csak az esik jól annak sem kell lemondania az indukciós főzőlapról, hiszen attól, hogy másképp adja a hőt, attól még ugyanúgy alkalmas főzésre, sütésre.

Kerestünk felhasználói véleményeket, háziasszonyokat, akik arról számoltak be, hogy a családjuk kedvenc rántott húsa és sült krumplija is gyorsan és odaégés nélkül készült el. A spagetti viszont 5 perccel kevesebb idő alatt lett jó. Egybehangzó pozitív tapasztalatok mellett még azt is kiemelték, hogy az indukciós főzőlap, szemben a mikrohullámú sütővel, sokkal egészségesebb, hiszen a mágnesességről semmi rosszat nem lehet hallani.

Próbálja ki Ön is az indukciós főzőlapot!

 

------------------------------