Indukciós főzőlap

A magas vérnyomás és táplálkozás

2016. december 28. | vissza a cikkekhez
A magas vérnyomás és táplálkozás

A túlsúly az egyik legfontosabb kockázati tényező a magasvérnyomás-betegség kialakulásában, illetve fennmaradásában. Az emelkedett vérnyomás a túlsúlyosokban több mint kétszer olyan gyakori, mint az egyéb tényezők tekintetében (kor, nem, életmód stb.) azonos, de normális testsúlyú egyénekben.

Különös, hogy gyakoribb a magas vérnyomás (hipertónia) azoknál, akiknél a túlsúly nem csípőn (körte-típusú kövérség), hanem a hason (alma-típusú kövérség) jelentkezik. A túlsúly mértékét az ún. testtömegindexszel adjuk meg. a testtömegindex (BMI -body mass index) kiszámításához a kg-ban mért testsúlyt elosztjuk a méterben megadott testmagasság négyzetével, így egysége a kg/m2.

Elhízott állapotot jelent, ha a testtömegindex >30 kg/m2, túlsúlyról beszélünk 25-29,9 kg/m2 BMI-értékek esetén.

Minden fogyni vágyó otthonában fellelhető 4-6 "fogyókúrás" könyv, újságkivágás, pletykamagazinok csodálatos ajánlatai a számos újabb és újabb csodaszereről, csodadiétákról. Nem gondolhatjuk komolyan, hogy ezek bármelyike is hosszú távú, egészséges, elfogadható, végső megoldás lenne. A túlsúlyos hipertóniás betegeknek és kezelőorvosaiknak nem könnyű a sok kudarcot elviselni. Tudjuk, nem többet kérnek a betegektől, mint a "mindent": változtassanak étrendjükön, változtassanak életmódjukon, változtasanak életvezetésükön, szinte a nap 24 órájában a testsúly optimalizálására gondoljanak, ne egyél azt, amit szeretnek, ne igyák azt, ami jólesne. Mindenzt azért kérik a kezelőorvosok, hogy hosszú távon az életminőségük kedvezőbb legyen, és kevsebb gyógyszert keljen előírni.

Természetesen mindenkinek egyszerűbb a vérnyomáscsökkentő gyógyszer adagjának emelése, egy újabb "szírégető" tabletta bevétele, mint valódi életmódváltás. A diéta kezdeti periódusában, míg a szervezet elfogadja a csökkent kalóriabevitelt, a gyomor összeszűkül, ajánlott az étvágycsökkentők, teltségérzést fokozók használata. A testsúly csökkentése önmagában a leghatékonyabb vérnyomáscsökkentő lehetőség mnden túlsúlyos hipertóniás számára.

A törzsön és hason felgyűlt zsírfelesleg és a vérnyomás közötti összefüggés régóta ismert. Szoros a kapcsolat a megnőtt derék/csípő hányados (a derékkörfogat cm-ben osztva a cm-ben mért csípőkőrfogattal; nőknél 0.85 fölött, férfiaknál 0.95 fölött emelkedettnek számít) és a hipertónia, valamint a zsíranyagcsere zavarai és a koszorúér-betegségek okozta halálozás gyakorisága között.

A felmérések arra utalnak, hogy 3 kg testsúlycsökkenés 7/4 Hgmm-rel, 12 kg fogyás átlagosan 21/13 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást a túlsúlyos hipertónásokban.

Az enyhe, mérsékelt hipertónás, túlsúlyos betegek többsége gyógyszermentessé, vagy jelentősen csökkentett gyógyszermennyiséggel normotóniássá válhat, ha testsúlya csökken.

------------------------------