Indukciós főzőlap

A magas koleszterinszint megelőzhető

2013. június 1. | vissza a cikkekhez
A magas koleszterinszint megelőzhető

A magas koleszterinszint sokakat érintő probléma. Amikor már kialakult a magas koleszterinszint, kezelésre van szükség. Ezért érdemesebb inkább időben gondolkodni és a megelőzésre törekedni!

 

A magas koleszterinszint elkerülésének érdekében először is a táplálkozásunkra kell odafigyelnünk. A zsíros ételeket és a sertéshús fogyasztást érdemes minimális mértékűre csökkenteni. Az olívaolaj használata, pontosabban az extra szűz olívaolaj használata nagyon ajánlott, úgy a főzéshez, mint a salátákhoz. Más olajakat is használhatunk, például a tökmagolaj és a repceolaj is nagyon jó hatással vannak a szervezetre!

A húsok közül érdemes a szárnyasokat választani, valamint a halféléket. A halak omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítenek az érrendszer megvédésében és a koleszterinszint alacsonyan tartásában. Hazánkban nagyon alacsony a halfogyasztás mértéke! Hetente legalább két alkalommal érdemes lenne a halételek mellett dönteni, hiszen számtalan ízletes étel készíthető előlük. Ráadásul az omega-3 zsírsavaknak köszönhetően segíti a szervezet optimális működését és a szív-, valamint érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyeit is csökkenti. A kalóriatartalma is alacsony, így a fogyókúrázók számára is ajánlott a fogyasztása!

A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása is elengedhetetlen. A szervezetünk vitamin ellátásához nagy mértékben hozzájárulnak a zöldségek és a gyümölcsök! Érdemes napi szinten minél nagyobb mennyiséget fogyasztani belőlük nyersen. A zöldségekből természetesen főzelékeket is készíthetünk, vagy párolhatjuk, grillezhetjük őket, még így is egészségesebbek, mint a sült burgonya.

A vitamindús zöldségek és gyümölcsök, de még a fűszerek egy része is jó hatással van az anyagcserére. Ezért fontos a fogyasztásuk! Ha változtatunk az étkezési szokásainkon, máris tettünk egy lépést a magas koleszterinszint megelőzésének érdekében!

A testmozgás is elengedhetetlen, mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében jelentős szerepet játszik a testmozgás is!

Az egészséges életmód mellett is érdemes odafigyelni a koleszterinszintre. Főleg az ötvenen túli korosztályt érintheti ez a probléma, de akár fiatalabb korban is kialakulhat a magas koleszterinszint a helytelen életmód miatt. Ezért nagyon fontos, hogy időnként elvégeztessük a szükséges vizsgálatokat, hiszen csak így őrizhetjük meg az egészségünket!

------------------------------