Indukciós főzőlap

Az indukciós főzőlap használata biztonságosabb, mint egyéb tűzhelyeké?

2013. augusztus 26. | vissza a cikkekhez
Az indukciós főzőlap használata biztonságosabb, mint egyéb tűzhelyeké?

A biztonság az élet minden területén nagyon fontos, így a konyhai tevékenykedés során is oda kell rá figyelnünk. Sok háztartási baleset előfordulhat, de ha modern eszközökkel szereljük fel a konyhánkat, ezek nagy részét megelőzhetjük!

 

Miért biztonságosabb az indukciós főzőlap más főzőlapoknál, tűzhelyeknél?

A hagyományos tűzhelyek esetében a nyílt láng önmagában veszélyt jelent. Egy rossz mozdulat és máris megégetjük a kezünket. A gáz használata is komoly veszélyekkel járhat, ha nem rendeltetés szerűen használjuk a gáztűzhelyünket. Ugyan ez a helyzet más főzőlapokkal is, hiszen használat közben egy átlagos főzőlap felmelegszik, ami komoly veszélyt jelenthet.

Az indukciós főzőlap nem melegszik fel teljes egészében, csak az a része, amelyen az edény található. Így ha véletlenül hozzáérünk a főzőlaphoz, akkor sem égetjük meg magunkat. A maradékhő kijelzőnek köszönhetően láthatjuk, ha a főzés után az indukciós zóna még meleg. Mivel egy piros fény figyelmeztet bennünket, hogy ne érjünk hozzá az indukciós zónához, a balesetek könnyedén elkerülhetőek!

A gyermekes családok számára nagyon ajánlott a használata

A gyerekek kíváncsiságból előszeretettel piszkálják az elektronikus készülékeket, nem törődvén a veszélyekkel. A modern indukciós főzőlapok viszont gyermekzárral is rendelkeznek! Ennek köszönhetően a felnőttek egy mozdulattal letilthatják a teljes vezérlőpanelt. Így a gyerekek nem tudják működésbe léptetni a főzőlapot.

Amennyiben véletlenül működés közben érnek hozzá a főzőlap felületéhez, vélhetőleg akkor sem történik semmi gond, hiszen a főzőlap nem melegszik fel, csak az a része forró, ahol edény található. Az edény természetesen forró lehet, tehát óvatosnak kell lenni!

Mivel az indukciós főzőlap akár működés közben is letisztítható egy nedves konyhai törlőkendővel, nem kell a kicsorgott ételmaradékot kínkeservesen vegyszerekkel letörölnünk főzés után. Ezzel a mindennapi konyhai tevékenységünk máris könnyebbé válik!

 

 

Biztonsági okokból is érdemes az indukciós főzőlap mellett dönteni, de emellett számtalan érv szól még mellette! A hagyományos gáztűzhelyek és más főzőlapok jelenleg még távolról sem olyan biztonságosak, mint az indukciós főzőlap! A magasabb ár sokakat megrémiszt, de ha bele gondolunk, hogy mennyivel biztonságosabbá tehetjük a használatával a mindennapi főzést és mennyi felesleges idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat ennek köszönhetően, máris láthatjuk, hogy megéri a megvásárlása mellett dönteni.

------------------------------