Indukciós főzőlap

Jó borhoz jó borhűtő

 

 

A megfelelő borhűtőt kiválasztani közel sem olyan bonyolult, mint elsőre hinnénk. A titok nyitja az életmódunk és a borivási stílusunk figyelembevételében rejlik. Ha ehhez sikerül megtalálni a tökéletes darabot, a borhűtő garantáltan otthonunk legmenőbb készüléke lesz. Akár alacsonyabb, akár magasabb árkategóriában gondolkodunk, később csak akkor lehetünk elégedettek a választásunkkal, ha előre tudjuk, hogyan szeretnénk használni a borhűtőt, csak tároláshoz vagy a borok érleléséhez is ideális készülékre van-e szükségünk.

Borhűtők típusai

A borhűtők lehetnek kicsik és nagyok, keskenyek és szélesek, szabadonállók és beépíthetők. Egyes modellek zajos kompresszorral működnek, ezeket akkor érdemes választani, ha külön helyiségben, pincében szeretnénk majd elhelyezni őket, ahol nem zavaró, ha hangosak. Léteznek viszont egészen csendes, a konyhában is zaj nélkül üzemelő, termoelektrikus borhűtők is, melyeket lakásokba, illetve kisebb éttermekbe szoktak ajánlani. Nagy előnyük a hagyományos kompresszoros megoldással szemben, hogy energiatakarékosabbak és kiküszöbölik a kompresszor működéséből adódó rezgést, tehát nem keverik fel a bort. Hátrányuk viszont, hogy nem tudnak olyan alacsony hőmérsékletet biztosítani, ami a fehérborok számára ideális, ezért elsősorban vörösborokhoz használhatók.

Hova tegyük a borhűtőt?

Ha a borűhőtőt pincébe, garázsba vagy más, a lakótéren kívüli helységben akarjuk elhelyezni, a fő szempont, ami alapján döntünk, a hatékonyság legyen. Mivel ezeknek a helyiségeknek a hőmérséklete általában nem állandó, hanem nagyon is ingadozik, olyan erős kompresszorral ellátott borhűtőt válasszunk, ami minden körülmények közt képes egyenletes hőmérsékletet biztosítani. Ezek ugyan hangosabbak, de a lakótéren kívül a zaj nem lehet zavaró. A borhűtő számára a legjobb hely ott van, ahol éri a friss levegő, megőrizhető a páratartalom és minimális a hőingadozás.

Szabadonálló, vagy beépíthető?

A borhűtőknek tárolási igények szempontjából alapvetően két kategóriájuk van, a szabadonálló és a beépíthető. A szabadonálló borhűtők előnye, hogy nagyobbak, akár 250 vagy még több palackot tárolhatunk bennük. Ennél fogva azonban nagy a helyigényük és mivel robusztus darabokról van szó, ha ilyet választunk, számolni kell azzal, hogy lakásunk egyik központi eleme lesz. Sokan éppen azért döntenek a kisebb darabok mellett, mert azokat akár a konyhapultra, kevésbé frekventált helyre is lehet tenni. A beépíthető borhűtők sokkal jobban illeszkednek a konyha egységes arculatához, mint a szabadonállók, hiszen kétoldalról és akár felülről is a konyhaszekrények veszik őket körbe. Ezek a változatok előről szellőznek, hogy biztosítsák a borok számára az ideális hőmérsékletet, míg a szabadonállóknál ugyanez a hátsó oldalon van megoldva. Ebben az esetben biztosítani kell elegendő helyet a borhűtő számára, a faltól megfelelő távolságra kell elhelyezni a szellőzés miatt.

Kapacitás és kivitelezés

A borhűtők kapacitása általában 6-260 palack között változik. Lehet, hogy most még csak egészen kicsi a borgyűjteményünk, de ha tudjuk, hogy a következő 5-10 évben bővíteni szeretnénk, érdemes egy nagyobb borhűtőre beruházni. A borhűtők különböző stílusú állványokkal, polcrendszerrel vannak felszerelve. Megtalálhatók a kihúzható fa vagy krómozott, huzalos vagy műanyag polcokkal készült változatok. Valamennyi borhűtőt úgy tervezték, hogy a palackokat fektetve tárolhassuk bennük. Ez azonkívül, hogy a legbiztonságosabb helyzet a palackok számára, biztosítja, hogy a bor folyamatosan érintkezzen a parafa dugóval, ami feltétele a bor megfelelő ütemű érésének. A kihúzható borállványok segítségével könnyedén átnézhetjük a polcokat és válogathatunk a palackok között.

Esztétikus és biztonságos megoldás

Hogy a borhűtőnek milyen az ajtaja, nemcsak az esztétikum szempontjából fontos. Az edzett üvegből, fából vagy rozsdamentes acélból készült ajtók nagy előnye, hogy védik a borokat a káros napsugárzástól és a fénytől. A bor ugyanis ezekre a természetes fényekre különösen érzékeny, de az izzólámpa által kibocsátott hő sem tesz jót neki. Azonban a LED világítás biztonságos fényforrás a borok számára, ha olyan borhűtőt választunk, ami rendelkezik belső világítással, könnyebben leolvashatjuk a palackok címkéit és látványnak sem utolsó a hűtő belsejében felvillanó színes fény. Ha borhűtőnk tartalmát illetéktelen kezektől távol szeretnénk tartani, felszerelhetünk különböző zárakat, ezek általában kulcsos változatban kaphatók.

 

------------------------------