Indukciós főzőlap

A beépíthető sütők előnyei

Egyetlen konyhából sem hiányozhat a hűtő és a sütő, márpedig éppen ezek a legnagyobb konyhai berendezések. Kiválasztásuknál egyszerre kell figyelembe venni a konyha méreteit, a praktikus, könnyen hozzáférhető elrendezést és ezzel együtt a teljesítményt is.

Népszerűek a beépíthető sütők

Sütők tekintetében a beépített modellek ma már a legelterjedtebbek. Ezeknek létezik elektromos és gázzal működő változatuk is, beépítésük pedig a konyhaszkerénybe, illetve a pultba történik. Egyre többen választják az elektromos beépíthető sütőket, mivel ezek használata kényelmesebb, működésük könnyebben ellenőrizhető, egyenletesebben oszlatják el a hőt, valamint több funkcióval is rendelkeznek, mint a hagyományos gázsütők.

Nagy választék

A beépíthető sütők két részből állnak: a főzőlapból és az alatta elhelyezkedő sütőből. Esztétikai szempontból nagyszerű megoldás, mivel a főzőlapon és a sütőajtón kívül az egész berendezésből semmi sem látszik. A sütőajtó azonban látványosan megszakítja a konyhaszekrény folytonosságát, egyből odakapja a szemet, tehát az sem mindegy, hogy milyen kinézetű sütőt választunk. Emiatt azonban már nem kell aggódni, hiszen számtalan stílusú és felületű sütő közül választhatunk. A legnépszerűbbek a rozsdamentes acélból készült darabok, melyeket könnyen harmóniába hozhatunk a hűtővel, a páraelszívóval vagy a mosogatógéppel.

Méretek és beszerelés

Méreteiket tekintve a beépíthető sütők általában 60 cm szélesek, azaz megegyeznek egy átlagos konyhaszekrény méretével. Magasságuk változó lehet, de a legtöbb modell 60 cm magas, amennyiben dupla sütőről van szó, 72 cm-es magassággal számolhatunk. Mivel a beépíthető berendezésekről van szó, a legcélszerűbb a konyha összeszerelésekor megoldani a sütő beszerelését is. Ugyan a már meglévő konyhaszekrénybe is lehet utólag beépíteni egy sütőt, de ez jóval macerásabb. A centiken nagyon sok múlik, ezért a beszereléshez jobb egy szakembert hívni, hogy a sütő minden oldalánál tökéletesen illeszkedjen a konyhaszekrénybe.

Elhelyezés és tisztítás

Míg régen egyértelmű volt, hogy a sütő a földre, illetve a konyhaszekrény lábazatára kerül, az elmúlt években egyre többen építik be feljebb, általában szemmagasságba a sütőket. Ennek több előnye is van, egyrészt nem kell folyamatosan hajoldozni ahhoz, hogy az ételeket ki-be tegyük vagy ellenőrizzük, hogy áll a sütés, a takarítás is jóval egyszerűbb, másrészt a gyermekes családok számára ez a legbiztonságosabb megoldás. Ha a sütőt feljebb építjük be, az alatta és felette lévő konyhaszerkényeket is használhatjuk, nem kell tartani attól, hogy a szekrények átforrósodnak. Ebben az esetben a főzőlap teljesen különválik magától a sütőtől és a konyhapulton bárhol elhelyezhető.
A beépíthető sütő gyönyörűen belesimul a konyhaszkerénybe és tisztántartása is egyszerűbb, mint a különálló sütőké. Mivel csupán ajtaja van szabadon, két oldala pedig nem tud piszkolódni, nem kell órákat tölteni azzal, hogy a sütő és a konyhaszkerény közti kis résbe beszorult ételmaradékokat és lerakódott zsírfoltokat megpróbáljuk eltávolítani.

Praktikus és gyors sütés

A beépíthető sütőkön belül a dupla sütők egyre több család konyhájában jelennek meg. Nemcsak ott hasznosak, ahol nagy a család és sokkal többet kell főzni, mint egy átlagos háztartásban, de energiatakarékos megoldást kínálnak már akkor is, ha csupán két fogást szeretnénk megsütni. Mivel egyszerre kétféle ételt is készíthetünk - például a főfogást és a süteményt -, a sütési idő gyakorlatilag a felére csökken, vagyis egy ebéddel, vacsorával sokkal hamarabb elkészülünk. A beépített dupla sütők az 1980-as években kezdtek terjedni és nem tartoznak ugyan azóta sem az olcsó kategóriába, mégis rendkívül praktikusak azok számára, akik a sütőt valóban főzéshez és nem csupán konyhai dísztárgyként használják.

------------------------------